Menu Sluiten

Ik kwam er niet onder…..

Het overkomt ons allemaal. Aangestoken door een enthousiaste buurman, collega, kleinzoon, vriend beginnen we aan iets nieuws.

Zo vergaat het de meesten van ons. Ik werd in 2001 meegenomen door een collega en mocht mijn eerste ballen slaan op de toen nog 6 holes par-3 baan. Zonder GVB in de zak maar met een flinke dosis doorzettingsvermogen was ik vanaf het eerste moment verslaafd!

Ik weet niet meer hoeveel slagen ik nodig had om de bal in de hole te krijgen maar dat het in minder slagen mogelijk moest zijn was ik van overtuigd.

Wat gebeurd er vervolgens? Je kijkt naar de ervaren leden, die zullen het wel heel goed kunnen en precies weten hoe het moet! Verrek, ze hebben allemaal 1 handschoentje aan en zo’n Titleist pet op dus dat moet ik ook want anders hoor je er niet bij!

De baan in met de heren van de herenmiddag. Met Japie en Harrie. Poeh, die slaan de bal een end weg zeg maar ook heel vaak de verkeerde kant op of niet door de lucht. En elke keer als de bal op enkelhoogte over het gras zoeft roepen ze “Shit, ik kwam er niet onder”.

Maar ik kijk golf op de tv, naar de mannen die het écht goed kunnen en ik hoor nooit 1 van de commentatoren zeggen “kijk, hij kwam er niet onder”. En ik zie de vertraagde opnames waarbij heel duidelijk de bal éérst geraakt wordt en dan pas de grond!! Dus ik dacht al snel; het is helemaal niet de bedoeling dat je eronder komt!! Je moet OP de bal slaan!!

Niemand weet het maar hét onderdeel van je golfclub wat je beste vriend moet worden is de leading edge

Afbeelding 1

De leading edge, in slecht Nederlands de “voorste rand” is het gedeelte van je clubblad wat zo dicht mogelijk bij de grond moet zijn op het moment van impact.

Pak nu eens een golfclub en zet die zo neutraal mogelijk op de grond. Je zult nu direct zien dat de grip die op de golfclub zit voor het clubblad zit, dus aan de kant van waar je naar toe slaat!

Dat is bijzonder toch? Beweeg nu eens die grip naar je achterste voet. Als je je club voor je op een tafelblad zet zie je het nog duidelijker! De leading edge komt van de grond!!

Dus des te meer je gaat scheppen (ik noem het flippen) en probeert die leading edge onder de bal te krijgen, des te meer komt die van de grond en raakt je de bal op een dusdanige manier dat die nooit omhoog kan gaan maar gewoon recht vooruit schiet.

Afbeelding 2

In bovenstaand plaatje zou je op de plek van de x een bal moeten zien. Waar raak je dan de bal? Precies! Wacht ik ga even knutselen.

Afbeelding 3

Dus bovenstaande afbeelding toont de stand van de shaft bij het flippen en laat zien hoe je clubblad de bal raakt!

  • met de leading edge én
  • met maar een heel klein oppervlak van je clubblad
Afbeelding 4

In deze afbeelding kun je duidelijk zien hoe ver je clubblad naar rechts wijst. Je handen aan de grip zijn dus ruim voor de bal!! Je raakt de bal met;

  • de leading edge zo dicht mogelijk bij de grond én
  • met een heel groot gedeelte van je clubblad

Handen voor de bal RH

Handen voor de bal LH

Hier nog een plaatje dat duidelijk laat zien wat het effect is van handen voor de bal!

Alleen zo kunnen we de bal raken als bij afbeelding 4!

Alleen zo kunnen we de bal raken als bij afbeelding 4!

En omdat een afbeelding vaak meer zegt dan duizend van mijn woorden (Ja ik weet dat ik mijn mond niet kan houden en altijd teveel sta te lullen…)

De rechtshandige speler bij impact!

De linkshandige speler bij impact!