Menu Sluiten

Handicap & Stableford

Het handicapsysteem

Het EGA-handicapsysteem zorgt ervoor dat de speelsterkte van een golfer weergegeven kan worden. Volledige weergave van deze regels staat beschreven in het EGA-handicapsysteem (engels). Hier vindt u de belangrijkste informatie over het handicapsysteem en de handicapregistratie.

Doel van het EGA-handicapsysteem

Het handicapsysteem zorgt ervoor dat spelers van een verschillend niveau op een zo gelijkwaardig mogelijke basis met en/of tegen elkaar kunnen spelen. Door de regels van het handicapsysteem worden handicaps aangepast aan de relatieve moeilijkheidsgraad van een golfbaan, zodat er een uniformiteit ontstaat.

Terminologie handicapsysteem

EGA-Handicap

officiële handicap die in heel Europa geldt.

Exact Handicap

officiële handicap tot 1 decimaal achter de komma die wordt onderhouden in het systeem.

Playing Handicap

het aantal slagen dat u meekrijgt. Dit aantal kan gevonden worden in de Playing Handicap Tabel van de baan en hangt mede af van de moeilijkheidsgraad van de golfbaan. Als een baan moeilijk is, krijgt u meer slagen dan uw exact handicap en als de golfbaan makkelijk is, krijgt u minder slagen.

Clubhandicap

Sinds 1 januari 2016 is er geen onderscheid meer tussen een EGA-handicap en een Clubhandicap. Iedereen met handicap 54 of lager heeft voortaan een EGA-handicap. Hierdoor speelt iedereen onder dezelfde regels en is het GVB voortaan gelijk aan handicap 54.

Stableford puntentelling

De Stableford puntentelling gebruikt u om qualifying kaarten te lopen en als u meespeelt in een stableford wedstrijd. In eerste instantie lijkt het een ingewikkeld systeem, maar zodra u handigheid krijgt in de puntentelling, zult u merken dat het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is.

Wat is het Stableford systeem?

Het Stableford systeem is bedacht door Frank Stableford die hiermee het spelplezier van golf wilde bevorderen. Het Stableford systeem is een puntentelling waarbij niet het aantal slagen wordt geteld, maar het aantal punten behaald op elke hole. Hierdoor is het de bedoeling om zoveel mogelijk punten te scoren in plaats van zo weinig mogelijk, zoals bij strokeplay waarbij het aantal slagen wordt geteld. Door deze manier van tellen, heeft een slechte score op een hole minder invloed op de totaalscore. Daarnaast wordt het speeltempo verhoogd, omdat de golfer de bal op kan nemen zodra er geen punten meer te scoren zijn. In een strokeplay wedstrijd, daarentegen, moet u blijven spelen totdat de golfbal in de hole is.

Tip: ga na het spelen eens bij een ervaren speler of speelster aan tafel zitten laat het u nog eens uitleggen. Kost slechts een glimlach en een drankje.

Wat is de werking van Stableford puntentelling?

Voor elke hole staat een bepaalde PAR afhankelijk van de lengte van de hole. Deze PAR is het aantal slagen dat een golfprofessional over de hole mag doen en bestaat uit 3, 4 of 5. Bij de Stableford puntentelling wordt deze PAR gebruikt en aangepast aan de handicap van de golfer. In het clubhuis is dit aantal eenvoudig te vinden via de Playing Handicap Tabel. In deze tabel is ook de moeilijkheidsgraad van de golfbaan verwerkt. Stel u heeft Exact Handicap 33, dan kan het zijn dat u op een bepaalde golfbaan Playing Handicap 35 heeft.

De Playing Handicap gebruikt u om te bepalen hoeveel slagen boven PAR u op elke hole krijgt. Met Playing Handicap 35 ziet u al snel dat dit niet makkelijk te verdelen is over 18 holes. In dit geval treedt de Stroke Index (SI) van elke hole in werking. Op elke golfbaan zijn de 18 holes verdeeld in moeilijkheidsgraad van 1 tot en met 18. Een hole met SI 1 is het moeilijkst en een hole met SI 18 is het makkelijkst. In het voorbeeld dat u Playing Handicap 35 heeft, betekent dit dat u op de eerste 18 holes 1 slag extra krijgt en op de moeilijkste 17 holes nog eens een extra slag krijgt. Op deze manier heeft u 35 slagen volgens de regels over de 18 holes verdeeld.

Hoe haalt u punten met Stableford?

Via het onderstaande overzicht is te zien hoeveel punten u kan halen met het Stableford systeem:

Aantal slagen t.o.v. persoonlijke PAR op elke hole

2 slagen of meer, geen score genoteerd0 punten
1 slag extra1 punt
2 Zelfde aantal slagen2 punten
1 slag minder3 punten
2 slagen minder4 punten

Voorbeeld: u heeft Playing Handicap 35 en u speelt hole 10 met SI 18. De PAR van deze hole is 4, maar met uw Playing Handicap krijgt u 1 slag extra op deze hole, omdat dit de makkelijkste hole is van de 18. U heeft deze hole in 6 slagen gespeeld en dat is 1 slag boven uw persoonlijke PAR. Hierdoor krijgt u 1 punt op deze hole.

Na de ronde golf telt u alle punten bij elkaar op en krijgt u een totaalscore. Met 36 punten heeft u precies uw handicap gespeeld, immers, op elke hole krijgt u 2 punten als u uw persoonlijke PAR speelt. Een score van 36 in een wedstrijd is overigens een uitstekend resultaat en zal regelmatig een prijs opleveren. Een nog hogere score zal betekenen dat u uw handicap verlaagt indien u een qualifying kaart loopt.