Menu Sluiten

Golf terminologie

Golftermen

Als je net begint met golfen kan het zo zijn dat je nog niet bekend bent met alle golftermen. Bogeys, Birdies, GUR, Out of Bounds… wat betekent het nou eigenlijk? Via deze pagina helpen we je een beetje. Het is geen heel uitgebreide lijst. Wil je die wel eens bekijken dan is Google je vriend.
Veel van de termen die we gebruiken zijn in het Engels en dat hanteren we hier ook, het hoort nu eenmaal bij de sport.

Airshot

Een slag heet een airshot wanneer je de helemaal bal mist. Je raakt enkel de lucht, vandaar de naam airshot. Een airshot telt als één slag.

Approach

Je slag naar de green wordt de approach genoemd. In het Nederlands wordt dit ook wel eens ‘de vlag aanvallen genoemd’.

Backspin

Als je wel eens op het KLM Open bent geweest, of golfwedstrijden kijkt op televisie heb je het vast wel eens gezien: backspin. Backspin is het effect dat aan een golfbal wordt gegeven. Wanneer je genoeg backspin hebt zal de bal na het landen op de green terugrollen. Met backspin kan je de bal sneller tot stilstand laten komen.

Birdie

1 slag onder PAR

Bogey

1 slag boven PAR

Bunker

Een bunker is een hindernis gevuld met zand. Naast de standaard bunkers die je kent van foto’s bestaan er ook fairwaybunkers. Een fairwaybunker is een minder diepe bunker met meestal harder zand.

Chip

Lig je binnen een aantal meter van de green? Dan chip je meestal naar de green. Een chip is een korte slag die over het algemeen een klein stukje in de lucht gaat en meer afstand rollend over de grond aflegt.

Chipping green

Op sommige oefengreens mag je niet chippen. Een chipping green is het oefenterrein waar je ‘chips’ kan oefenen.

Double Bogey

2 slagen boven PAR

Driver

Dit is de club met de maximale lengte en het grootste clubhoofd. Met een driver sla je over het algemeen het verst.Dit komt door de lengte van de club en het grote clubhoofd.

Driving range

Op de driving range oefen je je golfslag. Een driving range bestaat meestal uit meerdere afslagmatten, sommige overdekt, en een groot gebied waar je veilig naar toe kunt slaan. De ballen die je uit de automaat haalt mag je alleen op de DR gebruiken en JE MAG ER NIET MEE SPELEN!

Droppen

Wanneer je een bal in het water slaat, of de bal onbespeelbaar verklaart, moet je een bal droppen. Dit houdt in dat de bal opnieuw in het spel wordt gebracht door deze vanaf kniehoogte te laten vallen. Afhankelijk van de situatie kan dit één strafslag opleveren.

Eagle

2 slagen onder par, op Drieveld dus een Hole-in-One

Fairway

De fairway is het relatief kort gemaaide gras wat van de tee tot aan de hole loopt.

Fore

Wanneer je een bal de verkeerde kant op slaat dien je zo hard mogelijk “FORE” te roepen. Hoe harder des te beter! Wanneer je iemand Fore hoort roepen moet je je zo klein mogelijk maken. De kans bestaat dat er een bal jouw kant op komt. DUS NOOIT KIJKEN IN DE RICHTING VANWAAR HET ROEPEN KOMT!

Golfclubs

Zonder golfclubs kan je niet golfen. Golfclubs zijn de “stokken” waarmee het spel gespeeld wordt. Iedere speler mag maximaal 14 clubs gebruiken tijdens een ronde golf.

Green

De green is het stuk kort gemaaide gras waar de hole zich bevind. Op de green gebruik je een putter om de bal in de hole te ‘putten’.

GUR

GUR betekent: Ground Under Repair. Een GUR is altijd aangegeven door blauwe paaltjes. Zoals de naam al doet vermoeden is GUR een stuk baan dat gerepareerd is of nog moet worden gerepareerd. Een GUR mag je niet betreden. Wanneer je in de GUR slaat moet je de bal zonder strafslag buiten de GUR droppen.

Handicap

Een cijfer waarmee het spelniveau van de golfer wordt uitgedrukt. Hoe lager de handicap hoe beter de speler. Er is een verschil tussen de Exacte Handicap (dat wat op je kaartje staat) en de Playing Handicap (het getal wat je van je bruto score aftrekt).

Hole

Alles draait om de hole in de golfsport. De hole of cup is het doelwit waarin de bal gespeeld moet worden.

Hole in one

Je speelt een hole-in-one wanneer je de golfbal met één slag de hole in krijgt. Dit gebeurt het meest een par-3 hole en heel zelden op een par-4.

IJzers

Golfclubs van staal of graphite. De ijzers hebben verschillende lofts (graden van het clubblad). Hoe hoger het nummer, hoe hoger de bal zal vliegen en hoe minder ver deze door zal rollen.

Loft

Het aantal graden van de hoek van het clubblad. Hoe meer loft/graden, hoe hoger de bal zal vliegen.

Matchplay

Matchplay is een wedstrijdvorm waarbij spelers om de winst van elke hole apart spelen. Dus als speler A een 8 maakt en speler B een 9 heeft speler A (ondanks de slechte score) de hole gewonnen en staat speler A 1 hole voor of “one up”. Is de stand gelijk dan noemen we dat “All Square”

Oefenswing

De oefenswing is een oefening van de slag voordat de speler de juiste positie inneemt. Bij een oefenswing mag je uiteraard de bal niet raken.

Out of bounds

Out of bounds betekent “Buiten de baan”. De grenzen van de baan wordt aangegeven doormiddel van witte paaltjes. Wanneer een bal buiten de baan komt dien je een nieuwe bal te slaan vanaf de plek waarvandaan je de bal out of bounds sloeg.

PAR

Een PAR geeft aan hoeveel slagen een golfspeler nodig heeft om de hole uit te spelen. De banen zijn ontworpen met par-3, par-4 en par-5 holes. Op Drieveld kennen we alleen par-3 holes. Het is de bedoeling dat de bal na de derde slag in de hole ligt.

Hint: Iedereen heeft een persoonlijke PAR. Je persoonlijke PAR wordt berekend aan de hand van je handicap. Op Drieveld is elke hole een par-3. Het is de bedoeling dat de bal na 3 slagen in de cup ligt. Jouw handicap kan bv betekenen dat je er 5 slagen over mag doen. Je krijgt 2 slagen mee en je persoonlijk par is 5.

Pitch

Een slag over een korte afstand. Een pitch is geen volledige swing. Een pitch heeft als doel om de bal zo snel mogelijk te laten stoppen op de green door hem hoog te slaan en stil te laten landen.

Pitchfork

Een pitchfork is verplicht gereedschap op de golfbaan. Met een pitchfork kunnen beschadigingen op de green gerepareerd worden. De beschadigingen op de green worden gecreëerd door het (hard) landen van een bal.

Tip: Beschadigingen op de green worden ‘pitch marks’ genoemd.

Provisionele bal

Een bal die gespeeld wordt als niet zeker weet of een verloren bal nog wordt teruggevonden.

Tip: Wanneer je denkt dat je een bal out of bounds speelt of niet meer gaat vinden, speel dan altijd een provisionele bal. Dit bevorderd het speeltempo aanzienlijk!

Putt

Slag op de green richting de hole. Deze wordt met een putter gespeeld.

Rough

De strook gras naast de fairway. Over het algemeen is de rough hoger gras aan de randen van de baan.

Stableford

Bij het Stableford systeem speelt elke speler tegen zijn/haar persoonlijke PAR van elke hole. Een speler ontvangt punten voor de behaalde score in relatie tot de Par. Meer informatie over stableford wordt op een aparte pagina behandeld.

Stroke index

De Stroke Index (vaak aangeduid met SI) geeft de moeilijkheidsgraad van een bepaalde hole aan. Op een achttien holes baan is de hole met stroke index 1 de moeilijkste hole en 18 de makkelijkste hole. De stroke-index wordt gebruikt bij de berekening van het netto aantal slagen met de stablefordtelling. Meer informatie hierover vind je op de stableford pagina.

Strokeplay

Strokeplay is de meest gespeeld wedstrijdvorm in professioneel golf. Dit is een wedstrijdvorm waarbij het totaal aantal slagen over alle holes telt. Degene met de laagste score wint.

Tee

De tee is een hulpmiddel om de golfbal makkelijker af te slaan. Een tee is een houten of kunstof pinnetje waarop een bal geplaatst kan worden bij het afslaan van de afslagplaats. Het is niet verplicht om een tee te gebruiken. Op Drieveld slaan we altijd af van een matje en worden de aanwezige rubber dopjes gebruikt of je koopt in de golfshop wintertees, plastic dopjes waar je de bal op kan leggen.

Tee-box

De tee-box of ook wel gewoon ‘tee’ genoemd, is de afslagplaats van de hole. De exacte afslagplaats op de tee waar men moet beginnen wordt aangegeven door tee marks. Meestal zijn dit gekleurde ballen of paaltjes. Op Drieveld zijn dit de groene matten.

Waterhindernis

Water in de vorm van een sloot, meertje of riviertje om het spel uitdagend te maken. Water hindernissen worden aangegeven door rode of gele paaltjes. Ligt er een grote plas op de fairway en is het niet aangegeven met paaltjes? Dan is dit tijdelijk water. Tijdelijk water mag je ontwijken met een vrije drop zonder strafslag.

Met dank aan de ANWB.